maanantai 13. huhtikuuta 2015

Suojelusenkeli taulu

Suojelusenkeli Eeli Jaatinen (1905 - 1970)
kuva Ilon Polku

Kirjasto.fi sivulta:

"Tiedäthän sen vanhan taulun jossa suojelusenkeli suojelee kahta pientä siltaa ylittävää lasta. Taulu löytyy lukemattomista suomalaiskodeista...  Mikä mahtaa olla kuvan alkuperä? Onko tiedossa miltä vuodelta se on, mistä maasta ja kuka sen on maalannut?"

Vastattu 2.1.2003 0:00:00 (Viimeksi muokattu 18.2.2008 8:53:46)

Tekijäksi mainitaan E. Jaatinen, suomalainen taiteilija joka teki mm. postikortteja. Vuosilukua ei mainita. Jaatisesta löytyi lyhyt luonnehdinta Postimuseon sivuilta.

"Taidemaalari Eeli Jaatinen syntyi Tampereella 1905 ja kuoli Helsingissä 1970. Hän opiskeli taidetta Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1920-21. Tämän jälkeen taidemaalari Eero Järnefelt opetti hänelle maalausta 1922-23. Jaatinen kuvitti paljon kirjoja ja kirjojen kansia. Hän piirsi myös pilakuvia mm. Joulukärpänen lehteen ja ensimmäiset sarjakuvat Maailma-lehteen 1921 ollessaan vain 16-vuotias. Postikorttien piirtämisen hän aloitti 30-luvulla. Harri Ala-Honkola esittelee kokoelmassaan Jaatisen piirtämiä pääsiäis- ja äitienpäiväkortteja, kesäisiä ja jouluisia kortteja sekä uskonnollisia kortteja."

Lue koko vastaus sivulta kirjastot.fi


4 kommenttia:

  1. Tämän taulun on maalannut tiettävästi joku saksalainen taitelija. Eeli jaatinen teki tästä hieman jylhemmän ja hieman enemmän suomalaismaisemaan sijoittuvan version.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. karielk Mihin perustuu tietosi saksalaisesta alkuperästä? Kuka taiteilija on tehnyt ns. alkuperäisen? Kerrotko lisää.

      Poista
  2. Eeli Jaatisen versio löytyy esim. täältä https://www.ilonpolku.fi/painokuva-suojelusenkeli-eeli-jaatinen

    VastaaPoista
  3. karielk Mihin perustuu tietosi saksalaisesta alkuperästä? Kuka taiteilija on tehnyt ns. alkuperäisen? Kerrotko lisää.

    VastaaPoista