tiistai 6. marraskuuta 2012

George McCready Price ja tulva-geologia


Kaunis kansikuva seurauksiltaan kauhealla kirjalla.

Vuonna 1961 Henry M. Morris ja John C. Whitcomb (1924-) julkaisivat kirjan The Genesis Flood: The Biblical record and its scientific implications. 

Teoksesta tuli hyvin suosittu ja sitä on myyty yli 200.000 kappaletta (ilmeisesti ei kuitenkaan ole suomennettu).

Kirja on vaikuttanut siihen, että monet amerikkalaiset fundamentalistiset kristityt yli kirkkokuntien rajojen ovat omaksuneet Vedenpaisumus geologian (flood geology). Yhdysvalloista käsin tämän kirjan esittelemät ajatukset ovat levinneet kautta kristityn maailman. Sen taustana on julkaisemisen aikaan jo unohdettu George McCready Price.


George McCready Price
Morrisin ja Whitcombin kirja johtaa meidät sylttytehtaalle, josta sen perustavat ajatukset tulevat: 1800-luvun lopun Seitsemän päivän adventismi. Sama tausta on Russelin elämäntyöllä, josta sitten kehittyi Jehovan todistajien uskontokunta.*

Kanadalainen George McCready Price (1870-1963) tuli Seitsemännen päivän adventisteihin äitinsä mukana, hänen isänsä kuoli kun poika oli vain 12 vuotias. Elämäntyönsä hän teki opettajan adventistien kouluissa ja evankelistana. George sai tutustua ystävänsä tieteellisiin kirjoihin, ja päätteli, että koska pyhän Raamatun mukaan maailma on luotu noin 4000 eKr. näissä oppineissa teoksissa olevat väitteet geologiasta ovat virheellisiä.

Vuonna 1906 hän julkaisi teoksen Illogical Geology: The Weakest Point in the Evolution Theory (Ristiriitainen geologia: evoluutioteorian heikoin kohta). Hän lupasi huikeat tuhat dollaria kenelle tahansa, joka pystyisi todistamaan, että yksi fossiili olisi toista vanhempi.

Pricen mukaan mitään geologisia aikakausia ei ole olemassa ja koko modernin tieteenhaaran perustaja, Sir George Lyell, on väärässä puhuessaan luonnossa tapahtuvista yhdenmukaisista geologisista prosesseista (uniformistinen prinsiippi): samanlaisen joen suisto tai uoma on kautta aikojen muodostunut suurinpiirtein samalla nopeudella.


Fossiili-ajoitus kuuseen!
Price arvosteli fossiilien käyttöä todisteina kalliokerrostumien iästä. "Tosiasiat kallioista ja fossiileista, kun riisutaan pois pelkät teoriat, kumoavat näyttävästi kehitysopin teorian fossiilien muuttumattomasta järjestyksestä, joka on evoluutio-opin selkäranka."  Hän huomasi kirjallisuudesta, kuinka geologi sanoi, että "kallion sanottaisiin olevan yhdeltä aikakaudelta ellei siinä olisi mukana nuoria ja vanhoja fossiileja". McCready Price totesi, että teoria sotkee tosiasiat - todellisuudessa kaikki nämä eliöiden jäänteet ovat samalta aikakaudelta. Samaa hänelle osoittivat geologiset kohteet, jossa vanhempia kerrostumia havaitaan nuorempien päällä.

Vuonna 1913 McCready Price julkaisi laajennetun opuksen,  "The Fundamentals of Geology" (Geologian perusteet), jolla hän tahtoi korvata geologiassa Lyellin vanhat perusteokset. Sen perustana on fossiilien todistusarvon tyystin torjuva periaate "mikä tahansa fossiileja sisältävä kivikerrostuma voi esiintyä samanaikaisesti minkä tahansa toisen fossiileja sisältävän kivikerrostuman kanssa, nuoren tai vanhan".

Aikansa geologien teoriat hyläten Price selitti kallioperän synnyn ja muodostumat 1700-luvun "tulvakatastrofien" mukaisesti suurten vedenpaisumusten seurauksena, joista suurin ja viimeisin on Raamatussa kerrottu Nooan aikainen tulva.


Morris ja Whitcomb - Price!
George McCready Pricen kirjat ja ajatukset jäivät kokolailla unohduksiin. Kunnes H.M. Morris ja J.C. Whitcomb herättivät ne uudelleen henkiin kirjalla The Genesis Flood.


Whitcomb ja Answers from Genesis
Voimakastahtoinen herra J.C. Whitcomb on tätä kirjoittaessani virkeä vanhus. Kerrotaan, että hän esitelmöi usein Answers from Genesis järjestön tilaisuuksissa.

Kaikista tuntemistani nuoren maan kreationismin organisaatioista tämä on oksettavin.

* kirjoituksen tiedot ovat englantilaisesta wikipediasta, jonka taustana on edellisessä viestissäni mainittu R. Numbersin teos.

3 kommenttia:

  1. Eka kerran näen kansikuvana tämän kuulun kirjan The Flood.

    Eikö pikemmin "Answers in Genesis" eikä "..from Genesis" ? Tälle AiG:lle muistelen useampaa noloa tapausta kuten:
    -Orionin yhtä tähteä käytettiin supernova-kuvana(eivät ymmärrä tähtitieteestä käytännössä :)
    -E-afrikkaa koskevan jutun poistivat tai sens..muuttivat kun osoittautui että Apartheid-politiikkaan olikin kuulunut kreationismi ja evoluution opetuskielto.
    -Jos nyt oikein muistelen niin jotain kansanmurhiakin ovat puolustelleet.

    t. MrrKAT

    VastaaPoista
  2. Eero Junkkaala on käsitellyt vedenpaisumusgeologiaa uudessa kirjassaan Alussa Jumala loi. George Cuvier oli ensimmäisiä katastrofiteorian kehittäjiä, joka kuitenkin oli kreationisti kuten George McCready Price. Hän sittenkin uskoi geologisiin aikakausiin toisin kuin Price ja hänen hengenheimolaisensa nuoren maan kreationismin leirissä, jossa ei myöskään uskota fossiilisiin ihmisiin. Eeron kirjasta löytyy näistä asioista tarkemmin. Minä uskon Lutherin tavoin siihen, että Jumala voi muuttaa apinan ihmiseksi Sanansa voimalla.

    VastaaPoista