torstai 11. lokakuuta 2012

Punainen viiva ja vihreä - Israel tienhaarassa

Vihreä linja
Metafacts.com

Pääministeri Benjamin Netanjahu käytti YK;n täysistunnon avajaisten antamaa tilaisuutta nostaakseen kansainväliseen tietoisuuteen entistä selvemmin Iranin pyrkimyksen rakentaa atomipommi. Taitavana puhujana hän piirsi punaisen viivan pommi-sketsin ylälaitaan havainnollistaakseen kuinka lähellä Teheran on ydinaseen saamista.

Palestiinalaisten autonomisille alueille valitsema presidentti Muhammad Abbas muistutti Netanjahun puheen päivinä kansainvälisille päättäjille Vihreästä linjasta, joka on vuoden 1967 kesäsotaa edeltänyt raja Israelin ja Jordanian välillä. Oslon rauhansopimuksessa Vihreän linjan alueet jaettiin Israelin siirtokuntien ja palestiinalaisten asutuskeskusten välillä kolmeen hallintovyöhykkeeseen A, B ja C.

Punainen linja ja Vihreä linja ovat nyt tulevissa Knessetin vaaleissa tienhaara, josta lähtee kaksi eri tietä. Vaikka Iranin ydinaseen uhka varmaan näyttelee tärkeää osaa vaalimainoksissa, kyseessä on myös Israelin kansan valinta kahden vaihtoehdon välillä - suuri Israel tai jaettu Israel.

Israelilaiset tuntevat pääministerinsä hyvin ja muistavat, kuinka hän aikoinaan lupasi tuhota Oslon sopimuksen. Tämä tie johtaa yhteen valtioon Välimeren ja Jordanian välissä, jossa Jerusalem on Israelin pääkaupunki ja josta käsin hallitaan sekä juutalaisia että arabeja että muita alueella asuvia kansoja.

Luvatun maan rajat

Muistettakoon, että Raamatun Luvattuun maahan kuuluu myös Jordan virran itäpuolisia alueita sekä Syyriaa, suurin lupaus on Eufratista Niilin virtaan eli Wadi el-Arish asti Siinaille.
Sinä päivänä Herra teki Abramin kanssa liiton ja lupasi hänelle: "Sinun jälkeläisillesi minä annan tämän maan Egyptin raja- purosta Eufratin suureen virtaan saakka, 19 tämän maan, jossa asuvat keniläiset, kenasilaiset ja kad- monilaiset, 20 heettiläiset, perissiläiset ja refa- laiset, 21 amorilaiset, kanaanilaiset, girgasilaiset ja jebusilaiset."
1 Ms 15:18-21
Vihreän linjan häivyttäminen
Vihreän linjan häivyttäminen on hyvässä vauhdissa itä-Jerusalemin rakentamisen myötä. Nyt puhutaan koko C-alueen ottamisesta Israelin yksinhallintaan (mitä se jo käytännössä on) eli 60% nykyisen Länsirannan alueesta. Vaaleissa tämä linja voittanee, ja puheet "kahden valtion" ratkaisusta jäävät historiaan.

Vihreän linjan säilyttämistä ajavat palestiinalaiset ja osa Israelin väestöä, joita kauhistuttaa ajatus apartheid-Israelin luomisesta, jossa juutalaiset hallitsevat muita kansoja rautaisella otteella.

Vihreän linjan häivyttäjillä tuskin on mielessä demokraattinen Israel, jossa kaksi kansaa asuu tasavertaisin oikeuksin. Pikemmin, Länsirannan rakentaminen antaa lujan perustan jatkossa koko maan valtaamiselle Luvatun maan yksinoikeutetuille asukkaille erilaisin keinoin. Sota ja levottomuudet ovat tässä hankkeesssa avuksi pikemmin kuin rauha.

Punainen linja ei ole kuitenkaan autiomaan mirage, utukuva, vaan varsin todellinen uhka Iranista. Vaikka olisi niin hienoa toteuttaa Raamatun lupaamat rajat vaikka sotilaallisin keinoin, ympärillä lainehtiva islamilainen maailma ei ole edes Mitt Romneyn hallinassa, jos hänestä seuraava presidentti tulee (Israelissa oikeiston yleinen odotus ja toivo on, että hänet valitaan ja että hänestä tulee Mr Blank Check for Israel kuten presidentti George Bush Jr oli).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti