tiistai 9. lokakuuta 2012

Kirjasuosituksia luomakunnasta (OTP)

OTP antoi minulle mielenkiintoisia vinkkejä eräisiin suomenkielellä ilmestyneisiin teoksiin, jotka kiinnostavat tieteellistä maailmankuvaansa rakentavia kristittyjä.

Kreationismista kiinnostuneen kristityn kannattaisi ehdottomasti laajentaa tietojaan tutustumalla kriittisesti tällaiseen kirjallisuuteen, jotka kukin omalla tavallaan kertovat Jumalan ihmeellisistä kätten teoista ja miten erilaiset ihmiset niihin suhtautuvat.



K. V. Laurikainen
Luonto puhuu Luojastaa: uuden todellisuuskäsityksen hahmottelua. Kirjapaja 1983. (124 s.)

Todellisuus ja elämä. WSOY 1980. (224 s.)



Iänmäärityksestä
Chris Turney Luut, kivet ja tähdet. URSA 2007. (206 s.)
Turney on kirjoittanut ovelan kirjan iänmäärityksistä. Tyyli on pakinoivaa ja aiheet populistisia: kuningas Arthur, Torinon käärinliina, Kheopsin pyramidi. Egon Friedell muistaakseni määritteli tällaisen tyylin sanomalla, että tieto on piilotettu karamellin sisään; kun yleisö ahmii makeisen, he huomaamattaan nielevät myös kitkerän ytimen. Niin käy tämänkin kirjan kanssa.

Kaikki luvut ovat kiinnostavia, mutta mielenkiintoisin (minusta) oli luku kalentereista ja siitä, miten vaikeaa on ollut saada yhtäpitäviä ajanmäärityksiä. Tosin kaikki luvut sisälsivät uutta tietoa hilpeästi käärittyinä. Ei tietokirjan tarvitse olla raskas ollakseen - no, tietäväinen.
Mette


Stephen Jay Gould Hirmulisko heinäsuovassa. Like 2001 (490 s.)
Miksi ihmisen evoluutio on pysähtynyt? Miksi kuvittelemme keskiajan ihmisten pitäneen maata litteänä? Mitä tekemistä Frankensteinilla on Jurassic Parkin kanssa? Millainen on maailman suurin elävä olento? Miksi Jumala on niin ihastunut kovakuoriaisiin? Luonnontieteilijä, paleontologia ja bestseller-kirjailija Stephen Jay Gould vastaa kokoelmassaan näihin ja moniin muihin kysymyksiin.
Like kustannus

Kalle Taipale ja Matti Saarnisto (toim.) Tulivuorista jääkausiin: Suomen maankamaran kehitys.WSOY 1991
Matti Erosen Jääkausien jäljillä (URSA 1991) ja Kalle Taipaleen ja Matti Saarniston Tulivuorista jääkausiin – Suomen maankamaran kehitys on myyty loppuun jo aikoja sitten. Noista päivistä tieto ilmastonmutoksista on lisääntynyt huimasti.
Gaudeamus


2 kommenttia:

  1. Kirjaston kautta voi löytyä lisää kirjoja esim. hakusanoilla geologia ja paleontologia. Ilmastonmuutoksesta löytyy Hannu Karttusen et c. Ilmakehä, sää ja ilmasto, Tim Flanneryn Ilmastonmuuttajat ja tietysti Al Goren Maapallo vaakakupissa.

    VastaaPoista
  2. Pasilan pääkirjasto on oikea kultakaivos kaikille evoluutiosta kiinnostuneille. Hyvää joulun odotusta.

    VastaaPoista