tiistai 30. lokakuuta 2012

K.A. Tikkanen ja kreationismi

Luonnontieteen kandidaatti K.A. Tikkanen on opiskellut matematiikkaa ja fysiikkaa Oulun yliopistossa ja on tähtitieteellisen yhdistyksen Arktoksen puheenjohtaja sekä Skepsis.ry jäsen.

Tikkanen on "karjalais-savolaista käsistä taitavaa sukua", joka nauttii mm. Bachin fugista ja netissä väittelystä (Kari). Tikkanen on kirjoittanut monista kristittyjä kiinnostavista aiheista, myös evoluutioon ja kreationismiin liittyvistä teemoista. Näitä löytyy hänen "lähes tieteellisen" kotisivunsa kautta.

Kari Tikkasen mainio kuvaus Paavo Huttusen väitöstilaisuudesta Oulun yliopistolla maaliskuussa 2013 "Taikavarvulla tohtoriksi" löytyy skepsis.fi sivuilta, jonka lopussa on tieteellisiä viitteitä ja miten hänet mainitaan Harvardin yliopiston sivuilla ja University of California Pressin kirjassa.
Väitöskirjassa on hylätty tai jätetty sivuun itse maasäteily. Sen tilalle on otettu hypoteesiksi, että maasäteilyhavainnot, G-linjat ja ”vesisuonet” tulkitaankin ihmisen 1900-luvun keinotekoisen radiosäteilyn maanpäällisten radiomastojen seisovien aaltojen aiheuttamiksi fysiologisiksi reaktioiksi taikavarpuja käyttävien ihmisten elimistössä, eritoten käsivarsissa. Samalla tämä yhtyy nykyaikana muotiin nousseen luontaisuudesta innostuneen ihmisten teknokammoon ja säteilyallergiaan
Tikkanen 2012
Huh!

Esimerkiksi alla viittaamillani sivuilla on tärkeää Kari Tikkasen kokoamaa aineistoa, johon kristittyjen kannattaisi tutustua - yleiskatsausta ajoitusmenetelmiin kun ei ole helppoa suomeksi löytää. (Englanniksi Tikkasen esittämän tapaista YEC(H) kriittistä aineistoa löytyy amerikkalaisten skeptikkojen sivujen lisäksi esimerkiksi kristittyjen Old Earth Creationism sivuilta. Kreationistien biologian alan väitteitä käsitellään esim. Biologos.org sivuilla)



1. Reinikainen, Unohdettu Genesis (1994)
"Pekka Reinikaisen "Unohdetun Genesiksen" alkulahde
==================================================
K.A.Tikkanen - päivitetty (oikeinkirj) 2/2003

Tässä männä viikolla yliopiston pääkirjastossa osui silmiini  amerikkalainen kirja

Amazon.com
"WHAT IS CREATION SCIENCE?", Henry M Morris and Gary E. Parker,
 MAster Books,1982,1987.

Ja kappas vaan, oli niin tuttua ja vertasin, niin täältähän se Reinikainen on paaosat kopsinu, osin kuvia myöten kirjaansa "Unohdettu Genesis". Ei kuitenkaan aivan kirjaimellisesti, vaan paikoitellen muuttanut tekstiä tai jättänyt osan pois.

Tuo amer.kirja on tehty niin, ettei yhtään viittausta Raamattuun, jotta kelpaisi oppikirjaksi USAn kouluihin (uskonnonopetusta ei sallita julk. kouluissa). Joten siellä missä Reinikainen viittaa Raamattuun, se ei ole ko. kirjasta..
...
Reinikainen rikkonee kirjassaan ainakin moraalista velvoitetta ilmoittaa alkulähteensä. Sikiön alkion kuvan alla löytyy kyllä suluista viite "(Morris,Parker)", mutta eihän se ole riittävää, jos haluaa tietää mistä kirjasta kuva ja suuri osa tekstistä on  kopioitu.

Varsinkin kun lukijat (minäkin luulin) luulee, että teksti olisi Reinikaisen kynänjäljestä, vaikka onkin pelkkä käännös amerikkalaisesta alkulähteestä.
Tikkanen 1998/2003

Reinikainen, Pekka. Unohdettu Genesis. Luominen vai evoluutio. Helsinki: Kustannus Oy Uusi Tie, 1991. 2. täydennetty painos 1994.

Vuonna 2010 K.A. Tikkanen keskusteli Pekka Reinikaisen kanssa Kriittisen luonnontieteen seuran sivuilla "Elämän syntyminen itsestään - mahdoton ei ole mahdollista" Critica ry.


2. Vanha maailma
Jotkut ihmiset haluavat kyseenalaistaa lähinnä uskonnollisin perustein maan ja maailmankaikkeuden miljardien vuosien ikäarviot. Nämä kyseenalaistajat ovat useimmiten babtistis-helluntailaisia, jotka ottavat Raamatun Mooseksen 1.kirjan (Genesiksen) kirjaimellisesti todesta ja uskovat, että maa on vain 6 000 - 10 000 vuotta vanha.

(Jehovan todistajat uskovat, että maa on vain muutaman kymmenen tuhatta vuotta vanha, koska luomispäivä on n.6000 v).

Jotkut saattavat muuten vain ihmetellä, että mistä me oikein tiedämme, että maa ja universumi on miljardien vuosien ikäinen, jos "kukkaan ee oo ollu sitä kahtomassa".

Tässä pyrin näyttämään, että on olemassa monipuolisesta evidenssiä vanhan maan puolesta ja että ainakin huomattavasti 10 000 vuotta suuremmat alarajat löytyy maan ja maailmankaikkeuden iälle. Keskityn vähemmän radioaktiivisiin menetelmiin, joista on jo paljon kirjatietoa ja webbisivuja. Erikoisesti monet alan erikoisteokset keskittyvät yksinomaan tietyn kapean alan tuloksiin eikä missään ole yhtenäisesti koottuna suomeksi tällaista monen alan tietoa.

Jaottelu osittain keinotekoinen, esim. astrokronologiassa on geologisia lustoja. Ja äskettäin on onnistuttu ulottamaan radioaktiivinen iänmääritys tähtiin asti (ks.1.7).

Tässä tullaan näkemään, että maailmankaikkeus 13.6 ± 0.2 miljardia vuotta ja maapallo 4.5 miljardia vuotta vanha.
Tikkanen 2006 1


3. Marvin Lubenow, Myytti Apinaihmisistä (2005)

Tämä webbisivu on syntynyt alunperin vastauksena erään kreationistin kysymyksiin, joita hän oli siteerannut Leisolan äskettäin suomentamasta kreationisti Marvin Lubenowin kirjasta "Myytti Apinaihmisistä"(2005), jossa kielletään maan ja radioaktiivisten isotooppien jopa miljardit ikävuodet.
...

Vastauksestani tuli pitkä jaoteltuna osiin ja yksityiskohtiin syventyen. Silti raapaisin vain pintaa. Jokaisesta erityiskohdasta saisi vaikka kokonaisen kirjan aikaiseksi. Tämä on samalla lähinnä radioaktiivisuuteen keskittyvää syventävää jatkoa edelliseen "Maa ja maailmankaikkeuden ikä" aihetta käsitelleeseen webbisivuuni.
Tikkanen 2006 2

Marvin L. Lubenow. Myytti apinaihmisistä. Kiista fossiilien ajoituksesta. (suom. M. Leisola). Datakirjat 2005. 358 s. (linkki)


Kommenttini
1. Neuvon lukemaan K.A. Tikkasen websivuja täsmälleen samalla tavoin, kuin hän on itse niitä kirjoittanut: huolellisesti ja kriittisesti tarkaten, mitä sanotaan, miten asiat perustellaan ja lähteiden parissa työtä tehden muodostaen itsenäisen näkemyksen näistä aiheista.

Kuten apostoli Paavali neuvoo, koetelkaa kaikki, pitäkää se, mikä hyvää on! 1 Tess 5:21

2. Tikkanen on saattanut saada - ja tämä on vain arvaukseni, en tunne häntä henk.koht. -  monien amerikkalaisten aktiivisten kreationismin arvostelijoiden tavoin käsityksen, että nämä sairaat Jumalan luomakunnan väännökset, Morrisin ja Parkerin kirja tai Lubenowin onneton opus etc, edustaisivat kristillistä uskoa.

Tahdon siksi hänelle ja meille kaikille muistuttaa, että Pyhä Henki on Totuuden Henki ja saattaa puhua "kreationismien murskaajien" avulla, kun kristikansa muikenee kuin vaari, kun pitäisi suu avata.


3. Suorastaan oksettava on Tikkasen jo vuonna 1998 tekemä löytö Reinikaisen kirjasta "Unohdettu Genesis".  Kuinka tällainen plagiointi on mahdollista, eikä kristillinen julkaisija Uusi Tie ilmeisesti ole ottanut asiaan mitään kantaa?

Ymmärrän, että kustantaja on voinut olla tietämätön asian laidasta, mutta Tikkasen viestin jälkeen tämä puolustus ei enää kestä enkä itse näe mitään muuta puolustustakaan kustantajan käytökselle.


......... Viesti Kari A. Tikkaselle

Henkilökohtaisesti minusta olisi hauska kuulla ajatuksiasi astroteologian teemasta esimerkiksi kriittisillä kommenteilla blogiini Space Theology. Koetan siellä kertoa maailmankaikkeuden Luojasta Hänen ilmoituksensa perusteella sotkematta uskontoa ja tiedettä väärällä tavalla toisiinsa, kuten amerikkalaiset kreationistit ja Intelligent Design edustajat mielestäni tekevät.

2 kommenttia:

  1. Timo Vuorisalon ja Peter Portinin kirjassa Evoluutio Nyt! on käsitelty melko monipuolisesti kreationismia, johon oikeastaan myös älykkään suunnitelman idea kuuluu. Minä uskon, että kreationismin taustalla on platonismi kuten Nils Edelman kirjassaan Viisaat ja veijarit geologian maailmassa ja Ernst Mayr kirjassaan Evoluutio väittävät.

    VastaaPoista
  2. Satuinpa tälle sivulle vasta nyt. Reinikaisen kirjan alkuperän olisi kyllä pitänyt olla selvä alusta asti. Kirjasta löytyy ensi vilkaisulla esimerkiksi sana 'judaismi'. Suomeksi on tapana sanoa 'juutalaisuus', tuollainen sana osoittaa, että jotain englanninkielistä lähdettä on kopioitua aivot vapaalla.

    VastaaPoista