lauantai 8. syyskuuta 2012

Matti Leisola ja elämän synnyn arvoitus (2)

Professori Leisola kertoo elämän synnyn tieteellisestä tutkimuksesta ja teorioista Kuopion esitelmässä 14.4. 2010 ja on kirjoittanut siitä suurelle yleisölle myös muualla viime vuosina.

Kuten olemme tottuneet odottamaan, professori Leisolan teksti on Kuopion luennossakin asiantuntevaa, olennaista tieteellistä keskustelua pohtivaa ja raikasta ja itsenäistä tutkijan suhtautumista kollegoidensa ajatteluun ja julkaisuun. Aina hänen kirjoituksiaan lukiessani opin jotain uutta Jumalan ihmeellisestä luonnosta, oli sitten kyse solumoottorin pyörivästä roottorista tai entsyymien monimutkaisista rakenteista!

Henkilökohtaisena kristittynä Matti Leisola käyttää tietojaan kaataakseen Jumalan tuntemista vastaan nostettuja vallituksia, ja saattaa ajatukset kuuliaisiksi Kristukselle kuten apostoli Paavali kehottaa

Taisteluaseemme eivät ole ihmisten aseita, vaan niillä on Jumalan antama voima tuhota linnoituksia. Me kaadamme kumoon järjen päätelmät ja kaiken, mikä nousee ylpeänä vastustamaan Jumalan tuntemista. Me vangitsemme kaikki ajatukset kuuliaisiksi Kristukselle ja olemme valmiit rankaisemaan kaikesta tottelemattomuudesta, heti kun te itse olette tulleet täysin kuuliaisiksi. 
2 Kor 10:4-6

Mikä siis mättää?
Kolme asiaa mättää minua pahasti ja olen todella surullinen, että näin arvokas pitkän elämäntyön antama tieto ja kokemus uhkaa kimmota petollisen Sielunvihollisen asettamista valheellisen sydämen suojakilvistä.

1. Tieteen lähtökohtien kritiikki - ajattelu versus kokeellinen tieto
"Kaikkien elämän syntyyn liittyvien pohdintojen lähtökohtana on ollut, ei suinkaan koetuloksiin perustuva tieto, vaan teoreettiset mallit (”niin sanotut ajatuskokeet”). On huomattava, että kysymys ensimmäisen elollisen olennon synnystä on historiallinen. Varsinaista elämän syntymisen tapahtumaa maapallollamme ei voi tutkia suoraan kokeellisesti. Kaikki vastaukset perustuvat historiantutkimuksen kaltaisiin menetelmiin. Vastauksia etsittäessä käytetään hyväksi vihjeitä, jotka saadaan joko geologisesta menneisyydestä tai simulaatiokokeista. Niiden avulla arvioidaan menneitä tapahtumia, jotka eivät saa olla ristiriidassa näiden vihjeiden kanssa. "
- Bioprosessitekniikan professori Matti Leisola

Näinhän asia on elämän alkuperän tutkimuksessa. Mutta tahtooko professori Leisola tällä heittää varjon tieteen lähtökohtien ylle ja osoittaa, kuinka epäluotettavaa tällainen "ajatteluun" on, jota ei voida hetimiten kokeellisesti testata eksaktien tieteiden edellyttämällä tavalla?

Suurimmat 20. vuosisadan fysiikan löydöt on tehty "ajattelemalla". Kun Albert Einstein julkaisi suhteellisusteoriansa, se sisälsi merkittävän määrän ideoita, joita sen ajan tekniikalla ei voitu todentaa. Esimerkiksi "painovoima-aalto" on matemaattisesti laskettuna niin mitättömän pieni väräys, että vasta nyt erittäin herkät instrumentit, Euroopan yhteisön miljoonilla euroilla rakentama "Einstein teleskooppi" voivat sen kokeellisesti ehkä havaita. (blogissani siitä jotain)

Mielestäni juuri tämä - että ihminen pystyy ajattelemalla järkeilemään ilman todistettavia kokeita, miten maailmankaikkeus on rakennettu, mitä on painovoima (Newton, Einstein) tai miksi joku painaa (Higgsin hiukkanen) tai miten elämä on saanut syntynsä (tiede ei sitä tiedä, mutta ajattelee asiaa) kertovat Jumalan luomistöiden syvästä älyllisyydestä. Jumala on Deep Thinker ja hiljalleen ihmiskunta oppii Hänen tekojaan tutkimalla näitä jumalallisia neronleimauksia tuntemaan.


2. Mitä sitten?
Mielestäni Kuopion luento ja muut yhteydet, joissa olen nähnyt professori Leisolan pohtivan elämän arvoitusta, sisältävät arvokasta ja totuudellista tietoa tutkimuksen nykytilasta ja historiasta. Meillä kaikilla on tältä opettajalta paljon opittavaa ja kannattaa koettaa tutustua myös hänen kansainvälisiin kirjoituksiinsa. Tämä niiden sisältämästä tiedosta - mutta hänen asenteensa tutkimukseen on myös Kuopion luennossa jotenkin omituinen.

On aivan totta, että Suomen kouluissa opetetaan tavalla, joka antaa ymmärtää, että elämän synnyn arvoitus on jo ratkaistu tai että sen suunta tiedetään... oli joku möykky joka jossain rikkaassa liuoksessa salamoinnin seurauksena muodostui alkeellisiksi aminohapoiksi jne. Tämä on surullista ja tulisi kaataa maahan, sillä kyllä oppivalle nuorelle on terveellistä tietää, että tieteessä on suuria ratkaisemattomia arvoituksia. Tämä voi olla jollekin nuorelle suomalaiselle kutsu liittyä tutkimukseen mukaan, miten tämä oikein menee!

Mutta jos elämän tutkimus on kesken, arvoitusta ei ole ratkaistu ja esitetyt teoriat eivät ole tyydyttäviä, kokeellinen todistusaineisto puuttuu.. mitä sitten?

Ei tähän ole mikään tieteellinen vastaus, että "Jumala on sen tehnyt". Tämä on totuus, jonka pyhä Raamattu meille ilmoittaa, ja se toimii kaikilla tiedon tasoilla. "Isä, miksi aurinko on taivaalla?" kysyy lapsonen ja isä aivan oikein vastaa "Jumala on sen sinne laittanut radalleen meille valoa antamaan". Sama vastaus voidaan antaa, kun kysytään, kuinka ihmeessä käynnistyy auringossa vedyn fuusioituminen heliumiksi, kun tästä valtavasta uunista maapallon elämä on riippuvainen. "Jumala on sen tehnyt" sanoo kristitty tiedemies ja antaa kunnian Jumalalle - jatkaen sitten hiki hatussa astrofysiikan voimien tutkimistaan.

Näin Leisola antaa kunnian Jumalalle "Joka tapauksessa elämän synty on ihmeenomainen tapahtuma. Moni tutkija pitää elämän syntyä ja siihen oleellisesti liittyvää geneettisen informaation alkuperää kiistattomana todisteena Luojasta. Itse olen eräs heistä."

Tästä iloitsen, kunpa hän vielä kun aikaa on karsisi tästä jalosta puutarhan puusta Pahan siihen istuttamat valhetiedon ja pseudo-kristillisyyden myrkyllisiä hedelmiä kasvavat oksat. 


3. YECH
Pahimmin korviani viiltää kuitenkin Leisolan täysin kritiikitön liittyminen joukkoihin, jotka kantavat kreationismin, jopa YECH kreationismin lippua. Hän on näitä tahoja jopa suositellut suomalaiselle kristilliselle nuorisolle. Eikö samaa tiedemiehen luontaista totuudellisuutta ja tarkkuutta voisi soveltaa myös Grand Canyonin sekoilun kaatamiseen ja dinosaurus-huuhaan murskaamiseksi valheellisen "kristillisyyden puolustuksen" roskakoriin?

Optimistina ajattelen, että eivät nämä ole Leisolan luontaisia lipunkantajia, mutta hän ei vain ole tahtonut totuudellisesti paneutua siihen, mitä puppua Perkele valkeuden enkelinä seurakunnille syöttää.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti