sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Saamelaisten kansallispäivänä 6.2.

Toivotan nettiruukun kautta Jumalan runsasta siunausta kaikille saamelaisille, jotka tänään 6.2. viettävät kansallispäivää Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Venäjällä.

Anna Magdalena Hansson on Luulajan saamelainen nainen, joka osasi myös tunturisaamea.

Hänen kuuluisan poikansa Lars Levin kuolemasta 21.2. 1861 Pajalassa 1861 on kulunut 150 vuotta.

Lars Levi Laestadius tunsi saamelaisten kulttuurin hyvin ja tutki heidän tapojaan ja uskomuksiaan.

"Fragmenter i lappska mythologien" on tieteellisesti arvokas tutkimus. Hän kirjoitti sen 1840-45 välillä, mutta se julkaistiin vasta 1997
Nordic Institute of Folklore, NIF. Englantilainen käännös saatiin 2002.

(kertooko tämä jotain saamelaisuuden asemasta kansantietelijöiden arvomaailmassa?)

"Hän on kirjoittanut aikanaan saamelaista mytologiaa koskevan tutkielman, joka julkaistaan uutena suomennettuna versiona juhlavuoden aikana, kertoo Oulun Maakunta-arkiston tutkija Riikka Pyykkö." (YLE uutinen, Oulu 24.1.2011)

Tiedän toki, että kristinuskon nimissä saamalelaisille on tehty paljon pahaa - etenkin Norjassa - mutta kyllä Kristuksen luokse kannattaa silti tulla.

Euroopan vaiheet ja koko maailmanhistoria osoittaa, että Kristuksen kirkon terveeseen viiniköynnökseen juurtuvat kansat ja heimot saavat siitä monenlaista ajallista ja iankaikkista hyvää.

vaikka vanhoista pakanallisista myyteistä joudutaankin luopumaan ja asettamaan ne kansanperinteen vitriiniin.

Vielä kerran siis

toivotan Jumalan runsasta siunausta saamelaiselle kansalle ja kiitän teitä - ja Jumalaa - Lars Levi Laestadiuksen lahjasta!

....
Suomessa on noin 9 000 saamelaista, joista yli 60 prosenttia asuu kotiseutualueensa ulkopuolella. Kaikkiaan saamelaisia arvioidaan olevan yli 75 000. Eniten heitä on Norjassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti