tiistai 25. tammikuuta 2011

Vanhimman viisaudesta

Halutessamme korostaa hengellistä valtaa on tärkeää korostaa hengellistä auktoriteettia, arvovaltaa ja luotettavuutta.

näissä uskon asioissa tämä johtaa nopeasti korkean tason sinetöintiin, jossa joku ihmisten ryhmä,ihminen tai kirjoitus on opin ja elämän korkein auktoriteetti.

seuraavat ajatukset voivat olla apuna esikoislestadiolaisille, kun he määrittelevät korkeinta auktoriteettiaan siellä Kiirunan Beetlehemissä.

ainakin tässä asiaa on ajateltu hieman pitemmälle kuin olen huomannut esikoisten parissa olevan tapana (koska vapaa keskustelu on kiellettyä).


Lapin vanhimmat ovat erehtymättömiä ja synnittömiä silloin, kun he Pyhän Hengen vaikutuksesta puhuvat kristillisyyden asioista, Jumalan sanassa ilmoitetusta tai Jumalan sanaan liittyvistä opin ja elämän asioista.

Pyhä Henki myös vaikuttaa esikoislestadiolaisuudessa siten, että Lapin vanhinten opetus saavuttaa seurakunnan ja otetaan elävässä uskossa vastaan.

Lapin vanhimmat eivät kuitenkaan ole henkilökohtaisessa elämässään erehtymättömiä tai synnittömiä, vaan ainoastaan hoitaessaan vanhimman tehtäviään seurakunnassa.

Seurakuntalainen, joka torjuu Lapin vanhinten sanallisesti tai kirjeitse tai lähetysmiesten ja saarnaajien kautta tulevat ohjeet ja neuvot tai niitä arvostelevat nousevat näin Pyhää Henkeä vastaan ja lankeavat Kooreksen syntiin.



Lapin vanhinten erehtymätön ja synnitön opetuksen tulee nojata - ja se aina nojaa - kristillisyydessä alusta asti opetettuun sekä pyhään Raamattuun.

Vaikka virkaansa hoitaessaan vanhimmat ovat Pyhän Hengen suoran työn välineitä, he eivät henkilökohtaisessa elämässään ole kuitenkaan sen enempää erehtymättömiä kuin synnittömiäkään.



Opetus ja neuvot ovat kaikkia sitovia kun

1. puhujana on Lapin vanhin
2. hän puhuu tehtävässään kristillisyyden johtajana
3. vanhin määrittelee
4. oppia, elämää ja moraalia koskevia asioita
5. ja kaikkien kristittyjen tulee näitä noudattaa



Vanhimman tulee antaa oppia ja elämää koskevat neuvonsa siten että

- hänen tulee sanalllisesti mainita puhuessaan, että tämä nyt sanottu on sitovaa ("me julistamme, me säädämme, me määrittelemme...")

- tai mukana on varoitus, että kuka tietoisesti ja tahallaan opettaa tai toimii toisin on Siionin muurien ulkopuolella, susi ja vihollinen, joka ei kuulu Kristuksen lampaisiin.



vanhin voi sanoa esimerkiksi näin (Vanhinten kirjoista varmaan löytyisi hyviä esimerkkejä)

"Näin tietäköön jokainen, joka rohkenee tahallaan kiistämään tai edes epäilemään mitä olemme opettaneet ja säätäneet, että hän on täydellisesti erkaantunut tämän kristillisyyden oikeasta uskosta."



Vanhinten opetus voi täydentää mutta se voi myös poiketa aiemmin tässä kristillisyydessä annetusta opetuksesta, jos se ei ole ollut Pyhän Hengen antamaa virheetöntä opetusta seurakunnalle.

Tänään annettua virheetöntä opetusta ei kristillisyydessä voida koskaan tulevaisuudessa väittää virheelliseksi, koska se on virheetöntä Jumalan vanhimmille antamaa viisautta.



Lapin vanhinten oppia ja elämää koskevan opetuksen erehtymättömyys ja sen arvostelun kieltäminen on Raamatulla hyvin perusteltua

Ja Jesus taas sanoi heille:
rauha olkoon teille! niinkuin Isä minun lähetti, niin minä myös lähetän teidät.

Ja kuin hän nämät sanonut oli, puhalsi hän heidän päällensä ja sanoi heille:
ottakaat Pyhä Henki:
Joille te synnit anteeksi annatte, niille ne anteeksi annetaan, ja joille te ne pidätte, niille ne ovat pidetyt.
Joh 20:21-23 Biblia 1776


Åter sade Jesus till dem:
»Frid vare med eder! Såsom Fadern har sänt mig, så sänder ock jag eder.»

Och när han hade sagt detta, andades han på dem och sade till dem:
»Tagen emot helig ande! Om I förlåten någon hans synder, så äro de honom förlåtna; och om I binden någon i hans synder, så är han bunden i dem.»
Joh 20:21-23 Svenska Bibeln 1917



Joka teitä kuulee, se minua kuulee, ja joka teidät katsoo ylön, se katsoo ylön minun; mutta joka minun katsoo ylön, hän katsoo ylön sen, joka minun lähetti.
Luukas 10:16 Biblia 1776


Den som hör eder, han hör mig, och den som förkastar eder, han förkastar mig; men den som förkastar mig, han förkastar honom som har sänt mig.
Luukas 10:16 Svenska Bibeln 1917



Sillä niin kelpasi Pyhälle Hengelle ja meille, ettei yhtään enempää raskautta pidä teidän päällenne pantaman kuin nämät tarpeelliset:
Apt 15:28 Biblia 1776


Den helige Ande och vi hava nämligen beslutit att icke pålägga eder någon ytterligare börda, utöver följande nödvändiga föreskrifter:
Apt 15:28 Svenska Bibeln 1917



(tarkkaavainen lukija varmaan huomaa, että edellä olevat ajatukset ja Raamatun kohdat on otettu suoraan paavin erehtymättömyyttä koskevasta tekstistä paitsi Joh 20 jonka sijalla on tietenkin Mt 17:16-19)

2 kommenttia:

  1. Onko Jällivaarassa toinen Rooma?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei. On vain yksi apostolinen Rooma, jolla on avainten valta, ja se on Ruotsin Lapissa.

      Poista