keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Jumalan suuruus - silmänräpäys


Luoja antaa meille lahjana sangen ihmeellisen asunnon, tämän savimajan, joka kerran mullaksi haudassa taas muuttuu tai tuhkataan.

Saamme toimivan kehon, jonka ohjaamisessa on useampia eri tasoja.

Viisaudessaan Jumala on rakentanut meille eritteiden poistamiseen systeemin, samanlaisen modulin kuin on kaikilla luoduilla tavalla tai toisella.

Syntymisemme aikoihin systeemi toimii ilman, että siihen puutumme ja vauveli oksentaa mihin tahtoo ja isä ja äiti vaihtavat vaippoja, jotka tekevät elämän kaikille helpommaksi.

Mutta pian alkaa tahdonalainen koulutus, jossa pientä lasta opetetaan siistiksi, "potta-koulu" niin sanoakseni.

sen jälkeen ihmisellä on systeeminsä kanssa yhteistyötä - kunnes menettää henkisen kykynsä tai fyysisen kykynsä itseään hallita.

systeemi sanoo, että olisi aika etsiä se potta. voimme ratkaista missä ja milloin. mutta hiljalleen systeemimme alkaa sanoa, että olisi korkea aika se puusee löytää. ja jos emme vieläkään suostu yhteistyöhön, voi käydä tosi nolo vahinko.

tällaisen kehon systeemien ja persoonamme välisiä yhteistyömuotoja on muitakin.

sitten on lähes täysin oman tahtomme varassa olevaa toimintaa, esimerkiksi päätös yrittää pitkän seipään avulla ylittää yli neljän metrin korkeudessa oleva rima. tai kivuta köyttä pitkin voimistelusalin kattoon.

tässäkin Jumala on viisaudessaan antanut meille näkymättömän puolustajan. kun olemme uima-altaan hyppytornissa tämä näkymätön järkevä minä sanoo "älä hyppää" ja voimme, joskus melkoisella tahdon ponnistuksella, silti hypätä ja molskahtaa altaaseen kukin tavallamme.

mutta on myös aivan meidän tahdostamme riippuvaa kehomme toimintaa, jota edustaa silmän räpytys.

Suuren Jumalamne luomistekojen suuri ihme - silmänräpäys.



meillä ihmisillä on kaksi eteenpäin katsovaa silmää siten asetettuna, että meillä on syvyyden eli etäisyyden taju - näemme asiat kolmiulotteisina, herkissä värisävyissä ja meillä on systeemit sekä päivän että yön näköön

(kaikenlaisia pitempiä ja lyhyempiä sauvoja silmäpohjassa näin minun "asiantuntemukseni" sanoin)

tässä on jo ihmettelemistä kyllin.

mutta näiden silmien äärellä on kaksi ihopoimua, joita molempia reunustavat ripset.

pystymme näiden avulla omasta tahdostamme sulkemaan silmämme, niin että emme näe mitään - ehkä hieman kirkasta valoa ihon läpi.

voimme vinkata toisella silmällä - ja tällä voi olla kauaskantoisia sosiaalisia vaikutuksia riippuen siitä, mitä sukupuolta ja minkä ikäinen vinkkauksemme huomaava henkilö on.

tietyssä tilanteessa yhden silmäluomen sulkeminen ja avaaminen saa lapsen nauramaan isälle tai äidille.

toisessa tapauksessa nuori mies voi saada mustan silmän, eikä muuten herrasmiehenä voi edes motata tyttöä takaisin.



jos panet merkille, ihmisen silmäluomet sulkeutuvat ihan itsekseen jatkuvasti - silmänräpäyksiä on monta minuutissa.

tämä johtuu siitä, että Luojamme on järjestänyt herkille silmillemme voitelujärjestelmän, kyynelnesteen joka sekä pitää silmän kosteana että puhdistaa sitä kuin pyyhkijät auton ikkunoita sateella.

silmäluomissa olevilla ripsillä on myös monikäyttö tarkoitus.

toisaalta ne ottavat monenlaista roskaa ja tomua kuin harjat,

toisaalta naisväen silmäripset saavat nuorten... ja miksei vanhempienkin ... miesten polvet heikoiksi.



silmäluomet ovat ihmeellinen systeemi, jossa on osa silmän ymprärille nenäjuuresta otsalle ja ohimolle ja poskipäihin ulottuva lihaskudoksista, orbicularis oculi sekä yläluomen avaamisesta huolehtiva lihas levator palpebrae superioris.

silmäluomien kudos osa (palbebrae) on ... no, mehän tiedämme miltä se näyttää ja tuntuu.

muu osa silmäluomien lihaksesta (orbital) on hieman paksumpaa ja punertavampaa kudosta.

lasinpesu neste on pienessä kyynelpussissa ja sitä tuo ikkunalle pieni vain 6 mm pituinen lihas (tensor tarsi)

"isot" silmiemme ympärillä olevat orbital lihakset sulkevat silmän, ellemme pidä niitä auki.

yläluomen kohottaja lihas (levator) avaa silmän ja pitää sen avoimena.



monet muutkin lihakset ovat silmäluomien toiminnassa mukana - puhumattakaan katseen kääntämisestä, linssin tarkentamisesta, pupillin toiminnasta ja muusta ihmeellisestä, meidän Taivaallinen Isämme on tehnyt.

Esimerkiksi yksi alaluomen alle sijoittuva pieni lihas (superior tarsal) on apuna yläluomen kohottamisessa ja näin silmän avaamisessa ja sulkemisessa mukana.



kun haluamme sanoa, että jotain tapahtuu tosi nopeesti sanomme joskus havainnollisesti, että se tapahtui silmänräpäyksessä.

ja todellakin - tuo silmien jatkuva voitelu tapahtuu niin nopeasti, että terve ihminen ei siitä lainkaan häiriydy ja tuskin huomaa että parit ihonahkat peittivät näön hetkeksi monta kertaa minuutissa.

keskimäärin silmänräpäys on 300 - 400 millisekuntia.

siis sekunnin murto-osa, 0.3 tai 0.4 sekuntia, jos oikein millisekunnin ymmärrän.



pikkuvauva ei paljon räpsyttele, ehkä kerran kaksi minuutissa. äidit tietävät kertoa tarkemmin...

syitä tähän lienee useampia, silmät ovat paljon kiinni nukkuessa ja avoimenakin osittain silmäluomien suojassa. voitelua ei tarvita niin paljon. ensimmäisen kuukakuden aikana ei taida edes kyynelnestettä olla.

varttuessaan ihmisentaimi alkaa räpyttää silmiään useammin ja pian on nuori jo aikuisen tahdissa, yksilöstä ja tilanteesta riippuen 2 - 10 sekunnin välein. Siis 6 - 30 kertaa minuutissa, jos oikein lasken.



vielä semmosenkin ihmeen Jumalamme on meihin luonut, että jos kehomme havaitsee, että tahdomme tapittaa jotain oikein kunnolla - silmien räpsytystahti hidastuu.

ehkä se on metsästäjälle tai tarkka-ampujalle - ja muutenkin - suuri apu sittenkin, ettei niin usein silmäluomet tahtomattamme sulkeudu.

tämä tapahtuu esimerkiksi kun luemme kirjaa. voi olla että on vain 3 tai 4 räpsäystä - ja seurauksena voi olla pitkään luettaessa silmien väsymistä ja kuivumistakin.

eikö ole ihmeellinen tahdistin - meidän tahdostamme riippumaton systeemi, joka meille on annettu!



olemme niin tottuneet aivan syntymästämme asti silmien räpsähtelyym että emme siihen juuri kiinnitä huomiota tai edes reagoi.

kun joku ei räpyttele silmiään, silloin on jotain hullusti.

sanotaan, että Parkinsonin taudin myötä silmien räpsähtely vähenee niin että potilaalle tulee hiukan ukaava "käärmemäinen" tuijottava katse. emme heti huomaa, että hän ei räpytä silmiään kuten terve.

samoin voimme hihkaista ihmetyksestä, kun huomaamme kuinka takapihallemme tallustavan kanan silmässä on pystyssä oleva kalvo joka räpsähtelee vertikaalisti, kun meidän nisäkkäiden silmät räpsähtelevät horistontaalisesti.

ja ihmettelemme ehkä sammakoita ja liskojakin, kunnes huomaamme mikä tekee niiden katseesta erilainen.



arkisessa kielenkäytössämme puhumme salaman nopeasta toiminnasta.

salama on tosi nopea.

niin on myös ihmisen keksimä kameran salamavalo.

se on nopeampi kuin silmänräpäys ja tämä voi aiheuttaa melkoisen kurjan valkoisen läntin kun silmä ei ennättänyt suojautua.

tästä syystä erityisesti on varottava pikkuvauvojen valokuvaamista läheltä salamavalolla.

pidä ainakin 2 metrin etäisyys... mieluummin enempi

monissa kameroissa on "punaisen silmän" estoa varten ensin kevyempi väläys, joka saa silmän reagoimaan ja suojautumaan pahemmalta räiskäykseltä.

punainen silmä kun on suojattoman silmäpohjan verisuonien näkyminen valokuvassa.

normaalisti pupilli on musta, joten salamannopea kuva kasvoista puanisin silmin on aika häijyn näköinen...



Raamatun pyhissä kirjoituksissa toki on "silmänräpäys" sana - KR 1933/38 se esiintyy kaikkiaan kymmenen kertaa:

Ja Herra sanoi Moosekselle: "Sano israelilaisille: Te olette niskurikansa. Jos minä silmänräpäyksenkään vaeltaisin sinun keskelläsi, minä hukuttaisin sinut. Riisu nyt koristuksesi yltäsi, niin minä ajattelen, mitä sinulle tekisin."
2 Ms 33:5

mutta älkäät nämä menkä katsomaan pyhiä esineitä, älkäät silmänräpäykseksikään, etteivät kuolisi."
4 Ms 4:20



Ei, vaan jumalattomain riemu loppuu lyhyeen, ja riettaan ilo on vain silmänräpäys.
Job 20:5

Sillä silmänräpäyksen kestää hänen vihansa, eliniän hänen armonsa; ehtoolla on itku vieraana, mutta aamulla ilo.
Ps 30:5



Mutta sinun vainolaistesi lauma on oleva niinkuin hieno päly, ja väkivaltaisten lauma niinkuin lentävät akanat, ja tämä tapahtuu äkkiä, silmänräpäyksessä:
Jes 29:5

Vähäksi silmänräpäykseksi minä hylkäsin sinut, mutta minä kokoan sinut jälleen suurella laupeudella.
Jes 54:7

Ylitsevuotavassa vihassani minä peitin sinulta kasvoni silmänräpäykseksi, mutta minä armahdan sinut iankaikkisella armolla, sanoo Herra, sinun lunastajasi.
Jes 54:8


Hävitys tulee hävityksen päälle, sillä koko maa on tuhottu; äkisti ovat minun majani tuhotut, silmänräpäyksessä minun telttani.
Jer 4:20

Nyt, jos te siinä silmänräpäyksessä, kun kuulette torvien, huilujen, kitarain, harppujen, psalttarien, säkkipillien ja kaikkinaisten muiden soittimien äänen, olette valmiit lankeamaan maahan ja kumartaen rukoilemaan kuvapatsasta, jonka minä olen teettänyt, niin hyvä! Mutta ellette kumarra, niin teidät heti paikalla heitetään tuliseen pätsiin; ja kuka on se jumala, joka pelastaa teidät minun kädestäniä"
Dan 3:15



yhtäkkiä, silmänräpäyksessä, viimeisen pasunan soidessa; sillä pasuna soi, ja kuolleet nousevat katoamattomina, ja me muutumme.
1 Kor 15:52

K

εν ριπη οφθαλμου
en rhime ofthalmo
kreikassa on sanatarkasti silmän nytkähdys, räpäys


רגע
rega
hepreassa on nopea hetki, tovi, äkkiä

Agricola käänsi silmenräpeyxes... joten sana oli jo tuolloin käytössä kielessämme:

Catzo/ Mine sanon teille ydhen Salaudhen/ Eipe me tosin caiki poisnuku/ waan caiki me mwtetama ydhen aijan rahdussa/ ydhes Silmenräpeyxes/ wimeisen Pasunan cansa/
Sille ette Pasuna soipi/ ia ne Coolluet pite turmelematoinna ylesnouseman/ Ja me tulema mwtetuxi.
1 Kor 15:51-52

Katso, minä sanon teille salaisuuden: emme tosin kaikki nuku, vaan kaikki me muutetaan,

Ajan rahdussa, silmänräpäyksessä, viimeisellä basunalla; sillä basuna soi, ja kuolleet pitää turmelematoinna nouseman ylös ja me tulemme muutetuksi.

1 Kor 15:51-52 Biblia 1776

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti