maanantai 4. lokakuuta 2010

HPE - Yleisökilpailu

Herran pyhä Ehtoollinen

Suomessa on useita eri kirkkokuntia ja herätysliikkeitä. Kirjoitan tälle palstalle joidenkin niiden virallista opetusta käyttäen omia sanojani.

Annan kullekin näistä numeron. Jos tahdot osallistua kilpailuuni, koeta opetuksen sisällön perusteella päätellä, mistä Suomessa toimivasta kirkkokunnasta tai herätysliikkeestä on kysymys.

Kerron palstan lopulla, miten voit osallistua kilpailuun ja millaiset palkinnot on jaossa oikein vastanneiden kesken.


1.

"Ja hän otti leivän, kiitti ja mursi, ja antoi heille, sanoen: tämä on minun ruumiini, joka teidän edestänne annetaan: se tehkäät minun muistokseni."
Luukas 22:19 Biblia 1776

Seurakunta viettää Herran pyhää Ehtoollista Jeesuksen asettamana muistoateriana.

Ehtoollisen aikana luettava Jumalan Sana ja veisattavat laulut julistavat Jeesuksen kuolemaa, mutta muistuttaa myös Hänen tulemisestaan takaisin kunniassa.

Leipä ja viini ovat vertauskuvallinen ateria, jossa koetaan yhteyttä Jeesuksen Kristuksen kanssa.

Kun seurakunta tulee osalliseksi Herran ehtoollisesta, leivässä ja viinissä ei tapahdu mitään yliluonnollista muutosta, kuten esimerkiksi katolinen kirkko opettaa.

Herran Ehtoollisella ei myöskään tapahdu mitään syntien anteeksiantamista, vaan leipä ja viini nautitaan - kuten Jeesus pyhässä Raamatussa sanoo - Hänen muistokseen.

Ehtoollinen on eräs tapa, jolla Jeesuksen omat muistavat Hänen uhriaan Golgatalla ja verta, jonka Hän vuodatti syntien sovittamiseksi.



2.

Herran pyhä Ehtoollinen on ateria, jossa ylönoussut Jeesus Kristus itse palvelee uskoviaan. Ehtoollisella koetaan sekä syvää krisittyjen keskinäistä yhteyttä että Herran läsnäolon tuomaa riemua.

Aterialle tulee nälkäisiä ihmisiä, jotka ikävöivät ja kaipaavat armoa Golgatan ristin Herralta. Uskovalle sydämelle ehtoollinen julistaa Jumalan armahtavaa rakkautta ja vahvistaa hänen uskoaan.

Jos ehtoollista nauttii katumattomalla sydämellä ja ilman uskoa, se ei sinänsä ateriana vaikuta ihmiseen yhtään mitään. Pahimmassa tapauksessa voi olla jopa tuomioksi, kuten Raamattu sanoo.

Herran pyhän Ehtoollisen olennainen keskus on elävän, ylösnousseen Herran Jeesuksen läsnäolo juhla-aterialla, Uuden liiton aterialla. Näin uskova tulee henkilökohtaisesti ja vahvistuu osana Kristuksen ruumista, seurakuntaa, joka nyt taistelee täällä maan päällä mutta on matkalla kohti kotia, Isän luokse taivaaseen.


3.

Herran pyhä Ehtoollinen on, kuten Jeesus itse sanoo, ateria, jota vietetään Hänen muistokseen. Seurakunta viettää sitä Jeesuksen antaman esimerkin mukaan, ja Hän on itse läsnä tässä tilaisuudessa.

Ehtoollinen on tarkoitettu uskoville ja kastetuille kristityille, ja se julistaa Herran Jeesuksen kuolemaa ja Golgatan veren vuodattamisella ansaittua autuutta syntisille ihmisille.



4.
Jeesus Kristus on asettanut kasteen ja ehtoollisen. Nämä ovat varmoja merkkejä Jumalan meitä kohtaan osoittamasta armosta.

Kasteen ja ehtoollisen kautta Jumala vaikuttaa näkymättömästi, herättää uskon Jeesukseen ja vahvistaa ja lujittaa tätä uskoa.

Herran ehtoollinen on Kristuksen kuolemassa tapahtuneen lunastuksen ateria. Ne jotka ottavat sen uskossa oikein vastaan tulevat leivässä osalliseksi Kristuksen ruumiista ja siunauksen maljassa osalliseksi Kristuksen verestä.

Ehtoollisessa annetaan Kristuksen ruumis ja veri ja uskon kautta ne vastaanotetaan ja nautitaan hengellisellä tavalla.



5.
Herran pyhällä Ehtoollisella jaettava leipä ja viini ovat vertauskuva Jeesuksen ruumiista ja verestä. Ottaessaan ehtoollisen vastaan, uskovan ruumis syö leivän ja viinin ja Jeesuksen Kristuksen uhrikuoleman idea "sinun edestäsi annettu ja vuodatettu" realisoituu, todellistuu hänen sieluunsa.

(Tässä ehtoollinen ymmärretään pitkälti uskonpuhdistaja Jean Calvinin opetuksen tapaan).

Seurakunnan opettajien ja paimenten tehtävänä on valmistaa ehtoolliselle tulijaa ja pitää huolta siitä, että hän sekä ymmärtää, miten pyhästä asiasta on kysymys, että myös sielussaan tuntee syntien painon ja syyllisyyden ja tahtoo elämän parannusta sekä tarvitsee Vapahtajaansa. Katumattoman epäuskoisen ihmisen paikka ei ole ehtoollispöydässä.

Paimenten tulee toisaalta rohkaista sellaisia kristittyjä, jotka kokevat syntiensä ja epäuskonsa tähden mahdottomuutta osallistua Herran ehtoolliselle. Tällaisen tunnon takana voi olla salattu oman vanhurskauden ajatus, että "minun tulisi itse olla kelvollinen voidakseni käydä ehtoolliselle"

Ehtoollinen ei itsessään vaikuta mitään tehtynä ulkonaisena tekona, vaan kuuluu katuville syntisille ja elämän parannusta etsiville uskoville.


.............................
Herran pyhää Ehtoollista koskevat opetukset ovat joistain näistä kirkoista ja herätysliikkeistä.


A. Suomen Metodistikirkko
B. Suomen Vapaakirkko
C. Lestadiolainen herätysliike
D. Suomen Helluntaikirkko
E. Suomen Reformaation kirkko
F. Suomen Baptistikirkko

Mikä kirkko - mikä opetus?


Kilpailuun voi osallistua kuka tahansa, joka näkee nämä sivut.

Lähetä vastauksesi nettiruukun "Palautetta ylläpidolle"

Laita vastausviestiin mukaan nimesi ja osoitteesi. Kaikkein oikein vastanneiden kesken arvotaan hengellisen kirjallisuuden aarteistoon kuuluva

Thomas Wilcox "Yxi kallis hunajanpisara"


Lähetä vastauksesi 14.10. 2010 mennesssä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti