keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Jeesus on "kultasormi"

Kultainen mitali jossa Jeesuksen kuva ja "pyhä sydän" liekeissä

Kultasormi, Goldfinger, on joillekin tietysti tuttu pahana rikollisena 007 James Bond seikkailuista.

ilmaus tulee Vanhan testamentin profeetotjen aikaisesta Vähän Aasian Fryygiasta.

antiikin kreikkalaiset kertoivat, että Pessian kaupungin kuningas Midas oli Gordionin poika, Kuuluisa Gordionin solmu oli sellaisessa maineessa, että joka sen avaisi tulisi hallitsemaan maailmaa. Muistamme, kuinka Aleksanteri Suuri ratkaisi ongelman - lyömällä solmun miekalla auki.

kuningas Midas hoiti tarun mukaan eksyksiin joutunutta satyyria ruusutarhoissaan ja toi hänet takaisin Baccukselle. Tästä kiitollisena jumala lupasi kuninkaalle yhden toivomuksen, joka toteutuisi.

no - Midas pyysi, että kaikki mihin hän koskee, muuttuisi kullaksi!

ja niin tapahtui. hän koski tammea ja sen runko ja lehvät muuttuivat kimaltelevaksi kullaksi. hän kosketti pöytää, ja kas, se oli kultaa! rikas mies tämä Midas, kuin toinen Vähän Aasian kuulu kunkku, Kroisos.

mutta hyvin pian kuningas Midas huomasi pyyntönsä olleen aika tyhmän.

kun hän tahtoi juoda maljasta, sekä malja että viini muuttuivat kullaksi.

ja voi onnetonta, hän meni koskettamaan rakasta tytärtään, ja tästä tuli kultapatsas.

onneton Midas palasi Baccuksen luo ja pyysi tätä perumaan kultasormen lahjansa - ja Baccus neuvoi häntä peseytymään Patctolus nimisessä joessa.

Kuningas teki niin, ja lahja siirtyi hänestä jokeen, jonka rantojen hiekka alkoi kimaltaa. Näin selitettiin muinoin Pactolus-joen hiekan korkeaa kultapitoisuutta.

Midas ei kyllä köyhyydestä kärsinyt senkään jälkeen, oliihan hän myös ensimmäinen, joka ymmärsi Anatolian kallioissa esiintyvän lyijyn arvon.

(tarina kertoo, että Midas kunnioitti Pan-jumalaa, jonka tapasimme nettiruuksusa Oiva Paloheimon runojen aiheena. Apollo ja Pan kilpailivat musiikin taidoissa, ja Midas parka meni omaansa kannustamaan - ja niin Apollo antoi hänelle aasin korvat. Vain parturi tiesi salaisuuden, mutta eihän hän voinut sitä pitää, ja kohta kaikki tiesivät että kuninkaan ison turbaanin alla on aasin korvat!)



Jeesus on kultasormi toisella tavalla.

Hänen kosketuksensa ihmisen elämään ei muuta asioita kylmäksi metalliksi, vaan kultaa tuon ihmisen toisella tavalla, paljon ihmeellisemmin elämän kruunulla.

St Perpetua ja St Felicitas

ajattelen vaikkapa tuota Karthagon orjatyttöstä, Felicitas, jonka elämää Herra Jeesus kosketti. Tavallisesta palvelijattaresta on tullut koko kristillisen maailman tuntema ja ihailema marttyyri, jonka ainoa suru oli että ei päässyt uskonsisarensa ja veljiensä kanssa kuolemaan, koska laki kielsi raskaana olevan naisen surmaamisen.


St Andreas ja Andreaan risti
el Greco n. 1610

Ajattelen tuota tavallista Galilean kalastajaa, Andreasta. Satoja, varmaan tuhansia miehiä oli siellä vuosisatojen aikana kalastajina Kinneretin pohjoisosissa, missä Jordanin yläjuoksu laskee järveen ja suuret kalaparvet viihtyvät yhä tänään.

ei moniakaan näistä kalastajista - jotkut varmaan ihan vauraita, rikkaita ihmisiä tämän maailmanajan arvioissa, kultarahojenkin omistajia - tänään muisteta eikä nimeltä tunneta.

pyhä Andreas, jonka elämää Jeesus kosketti, on antanut maailman kansoille nimensä - kovin suosittu se on läpi kristillisen maailman enkä ihmettele, vaikka tuolla kalastajalla, kultasormen kokeneella, olisi miljoonia kaimoja Andreas, Andrew ja jopa Antteja kaukana Suomessa.


Maria Magdalenan kirkko Kidronin laaksossa

Ajattelen Magdalan kaupungin Mariaa, samoin sieltä Kinneretin rannoilta Tiberiaasta hieman pohjoiseen.

Migdal on heprean sana ja tarkoittaa tornia. Magdalassa oli torni, jossa järvestä saatuja kaloja kuivattiin ja suolattiin ja näin valmistettiin sen ajan säilykkeitä, joita pitkin maata, Jerusalemia myöten, kaupattiin ja syötiin.

Moses is Moses, business is business.

miltei jokainen arkiaamu ajattelen tätä naista, Jeesuksen läheistä ystävää, kun ajan Kidronin laakson reunaa kohti työpaikkaani.

hyvin lähellä kaunista Kaikkien Kansojen Kirkkoa, Getsemanen puutarhaa ja kirkkoa, on upea moskovalainen kirkko, jonka kultaiset kupolit kimaltelevat ihanasti aamuauringon säteilyssä. Mikä kunnianosoitus yhdelle tavallisen kansan ihmiselle, hieman maineeltaan tahraisen, jota Jeesus kultasormellaan on koskettanut. ja kaikki muuttui!


Lauri "Late" Johansson

Lauri "Late" Johansson tuli tunnetuksi moottoripyöräjengi NBK pahamaineisena johtajana.

Jeesus kultasormi kosketti hänen elämäänsä, ja mies tunnusti kolme murhaa ja osoitti ruumiin kätköpaikan.

tämä on sitä aitoa elämän kultaa - rehellilstä parannuksen tekemistä ja anteeksipyytämistä Jumalalta ja ihmisiltä.

taivaallinen kultaus tulee kyllä näkyviin Laten elämässä!

Nicky Cruz (1958)

Oletko kuullut, kuinka Kultasormi Jeesus kosketti pahamaineisen jengiläisen, Nicky Cruzin elämää?

Rannanjärvi ja Antti Isotalo

Jeesus Kultasormi kosketti vankilassa Antti Isotaloa, Pohojanmaan pelättyä puukkojunkkaria. Kyllä Kauhavan rauta ruostuu, mutta Jeesuksen veri ei vapise ihmisen mielettömän pahuuden ja julmuudenkaan edessä.


Jorma Yli-Länttä kertoo

Eron jälkeen (venäläisestä Tatjanasta 2001) muutin takaisin Ullavaan, jossa alamäkeni vain syveni ja alkoholi hallitsi elämääni. Vuosi sitten (2005) osallistuin ensimmäiselle Köörileirille. Kaksi uskovaista miestä, joilla oli sydämen halu auttaa minua, pyysi minua lähtemään sinne.

Leirillä olin sekavassa mielentilassa enkä vielä silloin ymmärtänyt vastaanottaa sitä elämän muutosta, joka olisi ollut mahdollista kokea jo tuolla leirillä.

Leirin jälkeen jatkoin ryyppäämistäni joulukuuhun saakka. Silloin olin jo niin
huonossa kunnossa, että päätin hakeutua sairaalahoitoon. Alkoholia juomalla olin aiheuttanut itselleni hyvin vakavan myrkytystilan ja lääkärin puheista ymmärsin, että terveydentilani oli kriittinen.

Tässä vaiheessa pyysin rukousapua Ullavan helluntaiseurakuntaan kuuluvilta uskovilta. Rukousvastauksena minulta otettiinkin pois himo alkoholiin, enkä ole sen jälkeen juonut enää pisaraakaan."

syyskuussa 2006
Jorma Yli-Länttä (57)
Venäjän kielen ja kirjallisuuden opettaja



Jeesus Kultasormi kuuli hellareiden esirukoukset ihmeellisellä tavalla, jonka vain alkoholin orjuuden kokenut voi ymmärtää.

toivomme, että nyt yli neljä vuotta myöhemmin Jorma Yli-Länttällä menee edelleen hyvin!

Vauvan sormenjälki

jokainen ihminen on yksilö, erilainen

meillä on omat sormenjälkemme, josta rikospoliisi meidät tunnistaisi miljardien ihmisten joukosta. aika ihmeellistä.

meidän silmämme väri on niin ainutlaatuinen, että biometrinen tunnistin voitaisiin uskoa vaikka ydinpommin nappiin tai pankkiholviin.

DNA alkaa ratkoa menneitä rikoksia, sillä jokainen ihminen on erilainen.

meillä jokaisella on ainutlaatuiset kasvot. tämä on niin itsestäänselvää, että identtiset kaksoset herättävät suurta ihmetystä.

(tosin kiinalaiset kyllä sanovat, että heillä on hankaluuksia Euroopassa, kun ihmiset kaikki ovat niin samannäköisiä kasvoiltaan)

jokainen Jeesus Kultasormen kosketus on erilainen.

Hän tuntee meidät yksilöinä, tuntee elämäntilanteemme, persoonallisuutemme ...

ja kuinkas ei tuntisi, kun Isä Jumala on Hänen kauttaan meidät tehnyt!


jos elämästäsi puuttuu tänään se ihmellinen läsnäolo, siunaus, kullan kimallus, jonka Jeesus Kultasormen kosketus tuo.

kiiruhda rakkaan Jeesuksen luo!

oitis! vaikka et olisikaan Oitista kotoisin, ja etenkin jos olet


Kiiruhda rakkaan Jeesuksen luo
(George F. Root 1870)

Kiiruhda rakkaan Jeesuksen luo,
Hän sanassaan tien selkeän suo.
Meillekin kaikuu kutsunsa tuo:
"Tulkaa jo, tulkaa vaan!"

Siellä tyyntä on ja rauhaisaa,
Pois kun synti kaikki katoaa,
Herramme luona kun kukin saa
Kohdata toisiaan.

Luokseen kun äidit lapsensa toi,
Siunauksensa heille Hän soi.
Siis yhä tulla, lapsetkin voi,
Saamahan lahjojaan.

Vielä Hän kutsuu, mennyt ei pois,
Ei kenenkään hän eksyvän sois.
Kaikille armo valmiina ois,
Tulkaa jo, tulkaa vaan!


"Älä sulje sinetillä tämän kirjan ennussanoja, sillä hetki on lähellä.

Jumalaton eläköön yhä jumalattomasti, saastainen rypeköön saastassaan, vanhurskas harjoittakoon vanhurskautta ja pyhä edetköön pyhyyden tiellä.

"Minä tulen pian, ja tullessani minä tuon jokaiselle palkan, maksan kullekin hänen tekojensa mukaan.

Minä olen A ja O, ensimmäinen ja viimeinen, alku ja loppu.

"Autuaita ne, jotka pesevät vaatteensa: he pääsevät syömään elämän puusta ja saavat mennä porteista sisälle kaupunkiin.

Ulkopuolelle jäävät koirat ja noidat, irstailijat, murhaajat ja epäjumalien palvelijat ja kaikki, jotka rakastavat valhetta ja noudattavat sitä.

"Minä, Jeesus, olen lähettänyt enkelin luoksenne, jotta seurakunnat saisivat tämän todistuksen. Minä olen Daavidin juuriverso ja suku, kirkas aamutähti."

Henki ja morsian sanovat: "Tule!"

Joka tämän kuulee, sanokoon: "Tule!"

Joka on janoissaan, tulkoon.

Joka haluaa, saa lahjaksi elämän vettä.


Ilm 22:10-17 KR 1992

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti