maanantai 26. huhtikuuta 2010

Jesus (17)

Seitsemänneksitoista

mikä erotus sitte on kristikunnassa pappein ja maallikkoin välillä, kun he kaikki ovat pappeja?

vastaus: sanoja pappi, hengellinen ja muita samallaisia nimiä on käytetty väärin, kun ne ovat riistetyt yhteiseltä joukolta ja ovat sovitetut siihen vähään joukkoon, jota nyt kutsutaan hengelliseksi säädyksi.

Ei pyhä raamattu tee muuta erotusta, vaan että se kutsuu oppineet eli vihityt palvelijoiksi, huoneenhaltijoiksi, joiden tulee saarnata muille Kristusta, uskoa ja kristillistä vapautta.

Sillä vaikka me kaikki olemme hengellisiä pappeja, niin emme kuitenkaan kaikki taida palvella taikka saarnata. Niin sanoo 1 Kor. 4: 1 Paavali: "jokainen pitäköön meitä Kristuksen palvelijoina ja Jumalan salaisuutten huoneenhaltijoina".


Mutta nyt on huoneenhallitustoimi muuttunut sellaiseksi maalliseksi, ulkonaiseksi, loistavaksi, hirveäksi herruudeksi, vallaksi, ettei mikään oikia maallinen valta ole sen vertainen, ikään kuin olisivat maallikot jotakin muuta kuin kristikansaa.

Siten on otettu pois kokonansa ymmärrys kristillisestä armosta, vapaudesta, uskosta ja kaikesta, kuin meillä on Kristukselta, onpa itse Kristuskin poistettu ja sijaan olemme saaneet paljo ihmissääntöjä ja töitä, olemmepa tulleet kelvottominpain ihmisten orjiksi maan päällä.


Martti Luther
Kristityn Wapaus
kohta 17



että niin...



...tulee saarnata muille Kristusta, uskoa ja kristillistä vapautta.


koko nettiruukun kirjoittamisen aikana minun oppineen ja papiksi vihityn tarkoituksena ei ole ollut mikään muu, kuin kiinnittää esikoisten huomio siihen että

saarnoissa tulee saarnata
Kristusta
uskoa
kristillistä vapautta


tämä on seuraväelle arvokas kompassi sydämeen painettavaksi ja saarnaa kuunnellessa

julistaako tämä Pyhässä Hengessä Kristusta, uskon valtavaa vaikutusta, kristillistä vapautta kaikesta orjuudesta

vai PH:ssä jotain muuta Kristuksen korvaavaa, omaa vaellusta korostavaa, omiatuntoja töihin sitovaa viestiä.


herätysliikkeessäkin on mahdollista, että johto ja työntekijät ajavat resiinalla raiteilta, poron vetämä ahkio sotkeutuu vaivaiskoivikkoon.

niinkuin Ruotsin ev.lut. kirkossakin, jos Tukholmassa, miksei Kiirunassa?

Siten on otettu pois kokonansa ymmärrys kristillisestä armosta, vapaudesta, uskosta ja kaikesta, kuin meillä on Kristukselta, onpa itse Kristuskin poistettu ja sijaan olemme saaneet paljo ihmissääntöjä ja töitä, olemmepa tulleet kelvottominpain ihmisten orjiksi maan päällä.

Leo X:n orjat - huh

Kirjoittanut: mama

Tää on oikeesti aika hurja, kuinkahan moni essusaarnaaja on tullut lukeneeksi Lutherin tehtävänkuvauksen:

"Ei pyhä raamattu tee muuta erotusta, vaan että se kutsuu oppineet eli vihityt palvelijoiksi, huoneenhaltijoiksi, joiden tulee saarnata muille Kristusta, uskoa ja kristillistä vapautta."

Kun aikalailla näyttää tosiaan käyneen samalla tavoin kuin Lutherin aikaankin:

"Mutta nyt on huoneenhallitustoimi muuttunut sellaiseksi maalliseksi, ulkonaiseksi, loistavaksi, hirveäksi herruudeksi, vallaksi, ettei mikään oikia maallinen valta ole sen vertainen, ikään kuin olisivat maallikot jotakin muuta kuin kristikansaa.

Siten on otettu pois kokonansa ymmärrys kristillisestä armosta, vapaudesta, uskosta ja kaikesta, kuin meillä on Kristukselta, onpa itse Kristuskin poistettu ja sijaan olemme saaneet paljo ihmissääntöjä ja töitä, olemmepa tulleet kelvottominpain ihmisten orjiksi maan päällä."


Pieni korjaus yllä olevaan: toi viimenen kappale olisi riittänyt (tosta jälkimmäisestä sitaatista). Ehkei kovin monilla essusaarnaajilla ole maallista valtaa essuihin, luulen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti