torstai 22. huhtikuuta 2010

Jesus (12)

Kahdenneksitoista

ei anna usko ainoastansa sen verran, että sielu tulee Jumalan sanan kaltaiseksi, täyteen kaikkea armoa, vapaaksi ja autuaaksi, vaan se myös yhdistää sielun Kristuksen kanssa, niinkuin morsian yhdistyy ylkään, josta avioliitosta on seurauksena,

että, kuten Paavali sanoo, Kristus ja sielu tulee yhdeksi ruumiiksi;

siten tulevat myös molempain tavarat, onni, onnettomuus ja kaikki kappaleet yhteisiksi, niin että Kristuksen oma on uskovaisen sielun omaa, sielun oma tulee Kristuksen omaksi.


Nyt ovat kaikki tavarat ja autuus Kristuksen ja ne tulevat uskovaisen omiksi.

Koko se pahe ja ne synnit, jotka rasittavat sielua, ne tulevat Kristuksen omiksi.

Tässä nyt nousee se iloinen vaihto ja sota, kun Kristus on Jumala ja ihminen, joka ei koskaan ole tehnyt syntiä, ja hänen hurskautensa on voittamaton, ijankaikkinen ja kaikkivaltias, samoin tekee hän uskovaisen sielun synnit hänen morsiussormukseksensa, se on, uskon kautta, omiksensa ja käyttäytyy ei toisin kuin, jos hän itse olisi tehnyt niitä.

Näin täytyy siis syntein tulla hänessä niellyiksi ja upotetuiksi; sillä hänen voittamaton vanhurskautensa on väkevämpi kaikkea syntejä.

Niinmuodoin tulee sielu kihlainsa kautta, se on uskon tähden, irtaimeksi ja vapaaksi kaikista synneistänsä, ja saa lahjaksi ylkänsä Kristuksen ijankaikkisen vanhurskauden.

Eikö tämä ole iloista yhteyselämää, kun rikas, jalo, vanhurskas ylkä, Kristus, ottaa avioksensa tuon kurjan, halvan, pahan porton, ja päästää hänen vapaaksi kaikesta pahasta ja kaunistaa hänen hyvyyksillänsä?

Synnit eivät siten voi tuomita häntä: sillä ne ovat Kristuksen hartioilla ja hänessä niellyt.

Siis on hänellä yljässään niin runsas vanhurskaus, että hän taas voi kestää kaikkia syntejä vastaan, vaikka ne olisivat hänen niskoillaan.

Siitä Paavali 1 Kor. 15: 57 sanoo: "kiitos olkoon Jumalan, joka meille voiton antanut on, meidän Herran Jeesuksen Kristuksen kautta", jossa voitossa kuolema ja synnit ovat niellyt.

Martti Luther
Kristityn Vapaus
Kohta 12


Ah Jesus, mikä ylkä Sinä olet!

Oi, minkä sormuksen sormeesi laitatkaan!

Autuas vaihtokauppa ja sota...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti