maanantai 12. huhtikuuta 2010

Jeesus ja Helsingin viisi piispaehdokasta

Jeesus
Jeesus on Herra!

Hän on kirkkolaivan kapteeni, joka on sen telakallaan itse rakentanut, maksanut sen matkustajien kalliit matkaliput ja joka suurella taidolla luovii sitä halki ajan vaarallisten karikkojen ja meren kuohuista nousevien petojen keskellä.

Hän on Ylipappi, joka omalla verellään on sovittanut Jumalan ja ansainnut autuuden.

Hän on suuri Esikoinen, joka on kuollut, onpa vielä herätetty kuolleista ja joka yksin on murtanut meitä orjuuttavan synnin, lihan, perkeleen ja kuoleman vallan.

Hän on lihaksi tullut Jumalan Sana, joka on meitä lähellä, aivan meidän suussamme

Hän asuu uskon kautta sydämessämme, itse luoden meissä pelastavan uskon ja pitäen suitsuvavankin kynttilän sydämen palamassa maailman tuulten kylmyydessä.

Kuningasten kuningas, herrojen Herra, valtiaiden Valtias

nöyrä ja hiljainen Ihmisen Poika, joka on pian tuleva taivaan pilvissä sellaisella ryminällä ja pasuunan puhalluksella, että jokainen ihminen sen huomaa, olipa elossa tai kuollut.


Ajattelin vilkaista pikaisesti, kuinka kirkon Herra, Jumalan ainoa Poika, on esillä Helsingin piispanvaalien ehdokkaiden introissa - alkusanoissa eli kotisivun tärkeimmällä ensimmäisellä sivulla. (tätä ei mitenkään voi pitää kyseisen henkilön syvällisenä analyysinä!)


Mihin piispaehdokkaat suuntaavat katseemme, itseensä vai Jeesukseen? Kuinka tärkeä kirkon Herra tästä näkökulmasta katsottuna on ehdokkaan vaalitaktiikassa?



Leo Glad

Leo Glad
, tällä hetkellä Munkkiniemen kirkkoherra, on unelmien kantaja ja monipuolisesti koulutettu ja paljon kokemusta omaava kirkonmies.

Hänen sivullaan Jeesusta ei mainita lainkaan.


Marja Heltelä

Marja Heltelä on Tuomiokirkkoseurakunnan johtava kappalainen. Heltelän johtava ajatus piispanvaalien alla on "Luoja uudessa kirkossa - jossa Jumalalla on hymyilevät kasvot"

Hänen sivullaan Jeesusta ei mainita lainkaan.


Matti Poutilainen

Matti Poutiainen
on Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra. Hänellä on vahva ja laaja koulutus kirkon uskoon, dogmatiikkaan, ja myös uskon opetukseen, katekismukseen.

Hänen sivullaan Jeesusta ei mainita lainkaan.


Hannu Vapaavuori

Hannu Vapaavuori
on Huopalahden seurakunnan kirkkoherra. Papin poika itä-Suomesta, lahjakas musiikkimies ja korkeasti koulutettu teologi.

Hänen sivullaan Jeesusta ei mainita lainkaan.


Irja Askola

Irja Askola on Espoon hiippakunnan hiippakuntasihteeri ja piispan teologinen erityisavustaja. Hän antaa numero neljän neljä näkökulmaa.

Hänen sivuillaan Jeesus mainitaan.



Pikainen Jeesus-testimme siis kertoo, että Helsingin hiippakunnan vaaliin suunnattujen tiedotteiden etusivujen joukossa viidestä ehdokkaasta ainoastaan yksi mainitsee Jeesuksen.

Irja Askola huudahtaa:

"Jeesuksen seuraaminen uudistaa arvoja, asenteita ja elämäntapaa.
Kristityn arki kunniaan!"



Ei ole tietysti reilua ehdokkaita kohtaan katsoa vain etusivun johtavia teemoja - mutta näin on faktat. Kyllä tuo jotain kertoo.

Kaikki heistä uskovat Jeesukseen, mutta kaikki eivät mainitse Kuningasta pääasiana, kuten Irja tekee.




Mutta mitä he uskovat Jeesuksesta - sitä on monin haastatteluin ja kirjoituksin tietysti pohdittu ja pohditaan.


Irja Askolan kohdalla vaaleihin on nostettu apostolinen tunnustus Syntyi neitsyt Mariasta ja siitä käyty aiempi keskustelu Mikkelin piispanvaaleissa.

Lainaan julkaistun anonyymin puheenvuoron pod.fi sivulta:

"Askola on sikäli potentiaalista "piispa-ainesta", että hän osaa pyöritellä sanoja niin, ettei sano lopulta mitään (jos se on hyvän piispan tuntomerkki). Esimerkiksi kun Mikkelin piispanvaalissa Askolalta kysyttiin, uskooko hän Jeesuksen syntyneen neitseestä (kuten uskontunnustuksessakin todetaan), vastaus oli tällainen:

"Kyllä teillä on vaikeita kysymyksiä. Ei se oo ainakaan mulla sellainen tärkeä asia. Minä voin aivan hyvin ilman ongelmia liittyä siihen uskontunnustukseen joka sunnuntai jossa näin sanotaan, se ei mua häiritse, mutta ei se oo myöskään sellainen asia, josta kokisin, että tässä maailmanajassa, mihin kirkko ois kutsuttu kauheasti väittelemään. Minusta meitä kutsutaan... meitä tarvitaan joissain aivan muissa väittelyissä."

Varmaan "meitä" tarvitaankin muissa väittelyissä. Epäselväksi kuulijoille jäi kuitenkin kokonaan se, mikä vastaus kysymykseen oli. Esimerkiksi Seppo Häkkinen osasi vastata kysymykseen yhdellä sanalla: "Uskon." Askola taas puhui monta virkettä, mutta ei niissä kertonut vastausta itse kysymykseen: uskooko hän Jeesuksen syntyneen neitseestä vai ei.

Kiinnostavaa olisi myös kuulla tulevissa vaalipaneeleissa vastaus siihen, uskooko Askola Jeesuksen oikeasti nousseen kuolleista ja olevan tie Isän luo."

Ei ole reilua tarttua vain tähän Mikkelin muistoon, kun se on helposti tarjolla. Askolan ohella muutkin piispaehdokkaat voivat hyvinkin olla samalla kannalla, että Jeesus ei ole lihan puolesta Jumalan vaan ihmisen poika aivan kuten me muutkin ihmiset, isän ja äidin lapsia.

Asia ei varmaan ole tärkeä näistä useimmista esimerkeistä päätellen - pikku seikka kuten kuka Jeesus on.

Mutat piispaehdokkaalla olisi kyllä vielä kyllin aikaa kertoa myös uskostaan Jeesukseen ja näkemyksiinsä Hänestä kertovista evankeliumeista.


Jeesus on Herra!

2 kommenttia:

  1. Sinulla on väärä kuva Hannusta. Sinun kuvassasi on Hannu Varkki, eikä Hannu Vapaavuori... Hauska pika-Jeesus-analyysi. Hyvä Irja!

    VastaaPoista
  2. tulikohan Hannu Vapaavuoren kuva nyt oikein - huh,kiitos!

    VastaaPoista