lauantai 27. helmikuuta 2010

Kuka vierittää kiven?

Puutarhahauta Jerusalemissa
Sopiva paikka hiljentymiseen ja rukoukseen


Neljän evankeliumin kertomukset tapahtumista Jerusalemissa antavat ylösnousemuksen aamusta niin moniulotteien ja hankalasti ymmärrettävän kuvan, että sen tutkimiseen ei yhden ihmisen elinikä riitä.

Englantilainen journalisti - ja ateisti - Frank Morison (Albert Henry Ross 1881-1950), päätti osoittaa kertakaikkiaan järkisyillä, miten mahdotonta puppua tämä kristittyjen uskon keskeisin kohta on näiden kovin ristiriitaisten ja vajavaisten kirjoitusten valossa.

Kun kirja oli valmistunut 1930, hän oli Jeesuksen ylösnousemukseen uskova mies.


Kirjaa on englanniksi luettavissa verkossa. Siitä on taas otettu uusi näköispainos 1987 ja sen voi tilata kotiin esimerkiksi amazon.com kautta.


Tarkoitukseni ei ole sanoa, että tämä erinomaisesti kirjoitettu kristillisen uskon puolustus, apologia, todistaisi Raamatun kertomukset todeksi.

Suosittelen kirjaa, koska se on terveellä, kansanomainen ja samalla kuitenkin hyvin vakavasti aiheeseen paneutuvalla tavalla kirjoitettu johdanto evankeilumien pääsiäisaamun kuvauksiin. Skeptisen ja epäilevän saksalaisen lähestymistavan sijasta siinä on kriittinen ja käytännöllinen anglo-saksinen ote Raamattuun.

Sen sijaan että nojaamme teorioihin ja aikamme tietoon Raamatusta, katsotaan nyt ensin mahdollisimman tarkasti mitä Uudessa testamentissa itsessään on kirjoitettu.


Morisonin kirja auttaa jokaista lukijaa pohtimaan Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen liittyviä evankeliumien tekstejä ja niiden yksityiskohtia. Lukija miettii sen esittämien havaintojen ja todisteiden valossa asiaa itsenäisesti.

Teos innostaa toivottavasti lukemaan muitakin kirjoja, ylösnousemuksen puolesta tai sitä vastaan, ja tutustumaan näin yhä syvemmin Raamattuun.

Morisonin kirjan luettuaan moni ei enää koskaan lue ja kuule evankeliumien kertomuksia aivan samalla tavalla kuin ennen sen lukemista. Tutkielma tuo Uuden testamentin tekstien lukemiseen taustaa, kaikupohjaa ja tarkkoja havaintoja, jotka hienosti avaavat Raamatun tekstien suunnatonta rikkautta.

Samaan tapaan kuin Torinon käärinliina kiehtoo tutkijoita jatkuu myös evankeliumien tutkimus herkeämättä, vaikka ne on jo moni väärennöksiksi ja saduiksi ja palturiksi tuominnut!

he eivät voi mitään totuutta vastaan.


(olisihan se hienoa, jos joku saisi sydämelleen suomentaa tuossa linkissä olevan tekstin!
Esikoislestadiolaiset r.y. tai Fonticulus tai joku muu taho voisi sitten kääntäjän kanssa yhteistyönä helposti tulostaa tuon kirjan, niin että se saisi kunniapaikan monen kristityn kirjahyllyssä!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti