lauantai 10. tammikuuta 2009

Jumalan suuruus - Solenodon paradoxus


Solenodon paradoxus Haiti

BBC uutisoi 9.1. 2009 harvinaisesta havainnosta Haitilta. Uutisen yhteydessä on myös video tästä erikoisesta ja hauskasta pikku otuksesta.

Iso hiiri, joka luulee olevansa käärme?

Solenodon paradoxus on eläinkunnan joukossa erityisen harvinainen myrkkyhampain varustettu pieni nisäkäs, joka saalistaa öiseen aikaan hyönteisiä Haitissa ja Dominikaanien tasavallassa.

BBC kertoi 10.1.2009 että pitkän etsinnän jälkeen yksi ainoa uhanalanen Solenodon paradoxus löydettiin ja näyttää filminpätkää tästä veijarista. Metsien hakkuu ja uusien petoeläinten leviäminen niiden myötä uhkaa tämän olennon tulevaisuutta.

kerron tässä hieman siitä, mitä elämän tutkijat pohtivat myrkkyhampaillaan saaliinsa tappavasta nisäkkäästä -

olimme kristittyinä sitten kehitysopin jyrkkiä vastustajia tai sen puolustajia, on oikein ja kohtuullista, että myös tiedämme, mistä niin julmetusti väittelemme.

vaikea olisi sanoin kuvata tätä otusta, joka sopii istumaan miehen käteen. (Tosin videossa kaverilla on keltaiset hanskat, sillä tämän soledonon purema on myrkyllinen.)

yritys olisi nimittäin jotain tällaista:

"no se on sellainen, eh, sillä on kuin rotan pitkä paljas häntä, mutta sit sillä on semmonen kuin pienen norsun kärsä, vähän niinku hiiren korvat, on sillä siilin silmät, vähän kuin pienet sormet varpaiden sijasta ja suussa sillä on pari myrkkyhammasta kuin kyykäärmeellä mutta ei niin terävät."

mikä mahtaisi mielikuva tuollaisesta asiantuntevasta vertailusta syntyä sen mielessä, joka ei ole kuvaa nähnyt?

no, karibealainen solenodon on sille sukua, jos tunnet otuksen, mutta näillä paljon tavallisemmilla Haitin asukkailla ei ole myrkkyhampaita.


Kreationistin tulkinta
kehitysopin eli evoluutioteorian kyllästämä luonnontutkija katsoo tätä otusta myös sen sukupuusta käsin.

kenelle se on sukua, miten sille on kehittynyt myrkkyhampaat, joita nykyajan nisäkkäillä ei juuri ole.

kreationisti ei ehkä tuollaisia kysele. "Jumala on sen tehnyt maan tomusta. piste"

siis kreationisti, jyrkkä Raamatun luomiskertomukseen luonnon käsityksensä perustava kristitty tai juutalainen tai muslimi, ei katsele Solenodon paradoxus nisäkästä sen sukupuusta käsin, vaan olettaa että lajit ovat syntyneet sellaisenaan tyhjästä Jumalan luomuksina joskus 6000 vuotta sitten.

he pistävät jyrkästi hanttiin ja syyttävät epäuskosta sellaista, joka sanoo "mutta hei, luonto itse todistaa kehityksestä"


Evolutionistin tulkinta
evolution näkökulmasta luonnontutkijat sanovat jotenkin näin

Solenodon paradoxus edustaa jotain hyvin vanhaa nisäkästen haaraa, joka on säilynyt meidän aikoihimme Haitin ja Dominikaanisen tasavallan saarien sankkojen metsien suojissa.

Voi olla, että muinoin on ollut enemmänkin nisäkkäitä, jotka ovat saalistaneet myrkyn avulla. Mutta tämä harvinainen nisäkäs on ainoana säilynyt tästä luonnon kokeilusta omaan aikaamme.

taustalla kuultaa näkemys biodiversiteetistä, luonnon lajien runsaudesta, joka on olennainen elementti kehitysteoriassa.

siis luonto tuottaa mahdottoman laajan skaalan erilaisia elämänmuotoja.

tästä runsaudesta sitten elämän taistelu valikoi ne, jotka säilyvät ja jatkavat sukua. nämä vahvat ovat sitten oman lajinsa jatkajia sukupuussa, joka kehityksen myötä muuntuu ja haarautuu.

jotenkin näin tuo teoria kai menee.


Hmmm...
minulle ei kumpikaan noista, kreationistien silmien sulkeminen ja evolutionistien "luonto tuottaa sattumanvaraisen muuntumisen kautta biodiversiteetin" kuulosta totuudelta

uskon, en pysty sitä todistamaan mutta havaitsen merkkejä siitä luonnossa, että Jumala on luova taiteilija, kokeilija ja elämän antaja ja ylläpitäjä.

kokeilija?

jees, luovan taiteilijan tavoin maapallon elämä on täynnä mitä erikoisempia ja mielikuvituksellisimpia vaihtoehtoja, värien yltäkylläisyyttä, olemassaolon taistelun ratkaisijoita, joista toiset menestyvät, toiset menehtyvät ja kaikki kertovat Jumalan suuruudesta.

Hän ei ole "luomisen periaate", kone joka automaattisesti tuottaa asettamiensa luonnonlakien mukaan mitä on tuotettava, jonkinlaisten kohtalonvoimien ja sattuman ohjatessa.

Hän on Luoja, persoonallinen, älykäs, mielikuvituksen omaava, huumorintajuinen ja kaikkivaltias, joka tekee just mitä tykkää.

Tieteen keinoin emme Hänen olemustaan pysty tutkimaan, se on uskon asia joka perustuu yleiseen ja erityiseen ilmoitukseen.

Mutta saamme katsella tieteen tuloksia uskon silmin - ja kuinka iloiseksi tulemmekaan, kun huomaamme, että näin se tosiaan on. Jumala on!

Näin on kirjoitettu kauan sitten:

Jumala sanoi: "Tuottakoon maa kaikenlaisia eläviä olentoja, kaikki karjaeläinten, pikkueläinten ja villieläinten lajit." Ja niin tapahtui.

Jumala teki villieläimet, karjaeläimet ja erilaiset pikkueläimet, kaikki eläinten lajit.

Ja Jumala näki, että niin oli hyvä.
1 Ms 1:24-25

Jumala teki kaikki eläinten lajit

niitä nyt siis ahkerasti tutkimaan ja oppimaan, Jumalan tekoja!


ja tähän solenodon paradoxus hartauspuheeseen sopii myös upea virsi 458 Ylistän, Luoja, voimaasi

Ylistän, Luoja, voimaasi,
loit vuoret valtavat,
loit syvyydet ja taivaasi
teit mittaamattomat.

Ylistän viisauttasi,
kun aurinkosi loit
ja kuun ja tähdet valoksi,
oi Herra, yöhön toit.

Myös hyvyyttäsi ylistän,
loit maan niin rikkaaksi.
Loit tänne kaiken elämän,
sen suljit huomaasi.


Maan kasvi, kukka jokainen
sinusta todistaa,
ja myrsky huutaa jylisten:
On Luojan taivas, maa!

Kun luotujasi ravitset
ja kaitset, rakastat,
myös tuskaa niiden kuuntelet
ja niitä armahdat.

On Herra aina suojani,
hän kantaa käsissään.
Kun Luoja ohjaa matkani,
niin hyvään turvaan jään.

Isaac Watts 1715.
Suom. Niilo Rauhala 1984.
Virsikirjaan 1986.


evl.fi/virsikirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti